Vandaag activeert het 5G-netwerk en jij merkt daar niets van

Reinoud Schaatsbergen • 28 juli 2020
0 comments
0 likes

Vandaag zetten de providers KPN en T-Mobile hun 5G-netwerk aan, waarvan de frequenties recent werden geveild. De vergunningen voor die frequenties worden vandaag vrijgegeven, waarop de twee providers op beperkte schaal hun netwerken activeren.

Daar merken wij smartphonegebruikers nog weinig van. Hoewel 5G het dataverkeer op jouw telefoon veel sneller moet maken, beschikken providers nog niet over de 3,5GHz-band die dit mogelijk maakt. Deze band wordt pas in 2022 geveild.

Bovendien moet een smartphone ook in staat zijn om 5G te kunnen ontvangen. Het handjevol gebruikers dat beschikt over zo'n telefoon, gaat door het ontbreken van de 3,5GHz-band bovendien maar weinig verschil merken. Wederom: in 2022 zullen we pas echt een verandering gaan zien.

De 5G-netwerken die worden geactiveerd, zijn beschikbaar in 'het grootste deel' van Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht en Eindhoven, alsook 'stukken daartussen'. Dat is te zien op een kaart die KPN beschikbaar heeft gesteld. T-Mobile begint klein in Den Haag en breidt dit jaar nogĀ uit naar andere steden in Nederland. VodafoneZiggo heeft, lichtelijk onder de radar, al een 5G-dekking van 80 procent in Nederland, maar ook dat is dus nauwelijks merkbaar voor diens klanten.