Wereldprimeur: tunnel RijnlandRoute met glasvezelsysteem verlicht

Reinoud Schaatsbergen • 22 juli 2020
0 comments
0 likes

We horen de laatste tijd veel over slimme oplossingen voor stad en omgeving. Soms betekent dat smart weinig meer dan een technologisch snufje, maar in het geval van de tunnel bij de RijnlandRoute, een nieuwe wegverbinding van Katwijk naar Leiden, wordt er écht slim gedacht. De ingangen van de tunnel worden namelijk verlicht door middel van zonlicht dat via glasvezel wordt getransporteerd. 

De innovatie komt van Croonwolter&dros en kan een fikse energiebesparing opleveren. Normaal gesproken kost het verlichten van een tunnel namelijk veel stroom, zeker op zonnige dagen, omdat het verschil in lichtniveau tussen binnen en buiten de tunnel niet te groot mag zijn. Door zonlicht op te vangen en dit via glasvezel (Solar Optic Fiber) te transporteren naar in de tunnel, wordt een van de grootste energieposten in een tunnel verduurzaamd.

Het systeem bestaat uit lenzen op het tunneldak. Glasvezel leiden het licht zonder kwaliteitsverlies tot honderdvijftig meter in de tunnel. Dit kan leiden tot tien tot twintig procent reductie van het energieverbruik van de tunnel. 

Meer over Solar Optic Fiber en andere innovaties van Croonwolter&dros is hier te vinden.