TNO ontwikkelt innovatief raamconcept voor elk seizoen

Reinoud Schaatsbergen • 3 juli 2020
0 comments
0 likes

Een raam dat licht doorlaat, maar geen warmte, behalve in de winter. Het klinkt als iets wat we in sci-fi films zien en nooit echt zullen hebben. Flauwekul, zegt onderzoeksinstituut TNO, dat met thermochrome ramen op de proppen komt.

De slimme ramen kunnen volgens TNO een energiebesparing van 22 procent opleveren ten opzichte van onbehandeld vensterglas, zo blijkt uit een simulatie. De test werd uitgevoerd onder verschillende klimatologische omstandigheden. De besparing kan in Nederland leiden tot 638 euro per woning en een totale jaarlijkse CO2-reductie van 4,5 miljoen ton.

Thermochromic ramen van TNO

De ramen behalen deze besparing door een aangebrachte onzichtbare coating die schakelt tussen het doorlaten van warmtestraling van de zon bij lage temperaturen en het tegenhouden van warmtestraling bij hoge temperaturen. Het effect: de warmte blijft in de zomer buiten, maar wordt toegelaten in de winter. Volgens TNO is het raamconcept bovendien goedkoper dan elektrisch geschakelde systemen die hetzelfde effect nastreven.

Het concept behoeft verder onderzoek, onder andere voor rijtjeshuizen. TNO verwacht over drie tot vier jaar de ramen op de markt te kunnen brengen voor een relatief lage prijs in vergelijking met andere ramen met (schakelende) glascoatings. 

Lees meer op de website van TNO.