Het belang van rolmodellen in engineering

Reinoud Schaatsbergen • 26 juni 2020
0 comments
0 likes

Volgens het onderzoeksbureau Wise, dat diversiteit in de technologiesector nastreeft, zijn er voor het eerst ruim één miljoen vrouwen werkzaam in de zogenaamde Stem-rollen (science, technology, engineering, maths). Dat vertaalt zich naar 24 procent van de totale mankracht in die sectoren bij elkaar.

Dat bericht de Britse krant The Guardian. Tegelijkertijd stelt die de vraag: hoe kunnen we het momentum behouden? Opleidingen lijken het antwoord, zo blijkt uit het artikel, waarin diverse experts aan het woord gelaten worden over hun visie en ideeën.

Zo blijkt uit een onderzoek van Microsoft dat meer dan vijftig procent van vrouwen tussen de 11 en 30 jaar geïnteresseerd zijn om in de Stem-sector te werken, maar dat ze dit pas sterk overwegen als er een zichtbaar rolmodel is. Volgens Shamira Sanghrajka, medeoprichter van een netwerk dat wil voorzien in zulke rolmodellen, kan de rol van een mentor op een school of universiteit dit opvangen. 

Volgens Mimi-Isabella Nwosu, een assistent-ingenieur bij ontwikkelbedrijf Sir Robert McAlpine, kan een samenwerking tussen de industrie en onderwijs een noodzakelijke boost geven om de diversiteit in de sector te stimuleren. Zelfs op een laagdrempelig niveau kan dit grote effecten hebben, bijvoorbeeld door vrouwen op jonge leeftijd voorbeelden van technologie en engineering te laten zien die overeenkomen met hun interesses.

Op de website van The Guardian komen meerdere experts aan het woord die onder andere de voordelen van het werken in de technologie- en engineeringsector benoemen. Je leest het hier.

 

PS: wat zijn jouw ervaringen met diversiteit op de werkvloer? Word er actief aan gewerkt in jouw bedrijf en zo ja, hoe? Laat het weten in de comments.