Delftse studenten ontwikkelen gadget tegen smartphoneverslaving

Reinoud Schaatsbergen • 27 mei 2020
0 comments
0 likes

Recent hadden we het smartphone weerstand - een dalende trend in smartphonegebruik onder jongeren. Toch zijn er nog veel mensen verknocht aan hun smartphone, soms met nadelige gevolgen. In de strijd tegen deze smartphoneverslaving hebben de TU-studenten Jorn Rigter en Tim Smits de Unpluq ontwikkeld.

Het apparaatje, gefinancierd via crowdfundingplatforms Kickstarter en Indiegogo, deactiveert afleidende apps. Dat werkt als volgt: je plugt de Unpluq usb-stick in je smartphone en selecteert welke apps je wil deactiveren. Vervolgens moet je de Unpluq uit je smartphone halen om de apps daadwerkelijk te deactiveren. Wil je de apps weer gebruiken, dan steek je de Unpluq weer in je smartphone.

De Unpluq is een knalgele usb-stick die afleidende apps deactiveert.

Het concept van appblokkerende software is niet nieuw, geven de studenten toe. "Maar we wilden per se een fysiek apparaatje maken dat je in een la of iets dergelijks kunt leggen", aldus Rigter. De bewuste keuze om het apparaat niet in te pluggen, of zelfs algeheel thuis te laten als je het huis verlaat, zorgt ervoor dat je minder met je telefoon bezig bent, vertelt hij.

Lees hier meer over de Unpluq.