Voetbalclubs experimenteren met app voor stadiongeluiden

Reinoud Schaatsbergen • 26 mei 2020
0 comments
0 likes

Al geruime tijd wordt er in voetbalstadions zonder publiek gespeeld in verband met de coronamaatregelen. Poppen in het publiek bleken toch niet de way to go te zijn, dus wordt er nu gespeeld met het idee voor een app die stadiongeluiden nabootst: HearMeCheer.

Hol en leeg

Dat idee, uitgewerkt door ontwikkelaar Elias Andersen, wil nog niet helemaal landen. In een podcast van NOS is een fragment te horen van de geluiden die de app produceert. Die geluiden moeten enthousiasmeren en een opzwepende werking hebben, maar dit voelt meer als een ondergrondse club waar elk moment een knokpartij kan losbarsten.

Dat heeft te maken met hoe de app het geluid produceert. Andersen legt uit dat de app het gejuich van mensen thuis op de bank registreert en dit combineert tot één geluidskanaal. In theorie moet dit werken, immers krijg je zo ook stadiongejuich via de televisie binnen, maar de uitwerking laat te wensen over. Matthijs Keuning van het Supporterscollectief Nederland ziet op de lange termijn geen heil in de app en noemt het een ‘illusie van beleving’, hoewel het wel tijdelijk de pijn kan verzachten.

Voetbal-dj

Toch moet er íets mogelijk zijn, zegt ook Louis van Gaal in de podcast van NOS. Diverse clubs zijn op zoek naar manieren om via de speakers stadiongeluid uit te zenden. Fictief geluid in een televisie-uitzending kan echter gemaakt aanvoelen, tenzij een mengbord wellicht uitsluitsel biedt, bediend door iemand die de momenten van spanning signaleert en daarop inspeelt met gejuich of boegeroep.

 

PS: wat denk jij? Biedt technologie een oplossing voor het gemis aan het opzwepende stadiongejuich, of moeten we even de bittere pil slikken en afwachten tot we weer met zijn allen op de tribune kunnen zitten?