Zoom blijft populair, ondanks beveiligingsproblemen

Reinoud Schaatsbergen • 24 april 2020
0 comments
0 likes

Het zal je niet ontgaan zijn: Zoom, een platform voor videobellen, zit vol securityproblemen. Partijen als Google, NASA en SpaceX deden de app in de ban en zelfs de Taiwanese regering besloot de app te weren. Toch lijkt het erop dat we de Zoom-app gauw weer (veilig) kunnen gebruiken.

Zoom heeft namelijk laten weten dat er binnenkort een nieuwe versie van de app verschijnt die de beveiliging van de software verbetert. Het gaat om versie 5.0, die de AES 256 bits GCM-encryptie introduceert, wat onder andere beschermt tegen hackpogingen. Andere verbeteringen zijn bijvoorbeeld een standaard wachtkamer en standaard meetingwachtwoorden. De update is op 30 mei beschikbaar voor alle accounts.

Opmerkelijk is dat het aantal gebruikers van Zoom niet of nauwelijks werd beïnvloed door de beveiligingsproblemen. Op het AD is te lezen dat het aantal gebruikers in drie weken tijd met 100 miljoen gebruikers is gestegen. Ten opzichte van vijf maanden geleden is dat een explosieve groei; toen had de app 'maar' 10 miljoen gebruikers. De stijging is uiteraard te wijten aan het vele thuiswerken dat door de coronapandemie noodzakelijk is geworden.

 

PS: welke videobelapp gebruik jij? In ons bedrijf werd Microsoft Teams al de standaard nog voordat corona door de wereld woedde. Uiteraard wordt dat gebruik nu alleen maar versterkt. Ook Discord is een veelgebruikte app voor ondergetekende.