Waar moet een corona-app wel of niet aan voldoen?

Reinoud Schaatsbergen • 16 april 2020
0 comments
0 likes

Dit weekend komt het kabinet met een voorselectie van circa vijf initiatieven voor een corona-app. Het kabinet heeft twee apps voor ogen: één om makkelijk in contact te komen met een medische deskundige, de ander om te achterhalen wie er bij besmette coronapatiënten in aanraking is gekomen.

De aankondiging van dergelijke corona-apps is kritisch ontvangen door zowel burgers als deskundigen. Wetenschappers waarschuwden bijvoorbeeld dat zo'n app de drempel zal verlagen om in de toekomst vergelijkbare privacyschendende technologieën te introduceren. Ook Arjen Lubach deed in zijn zondagshow een treffende oproep om goed na te denken over de werking van een corona-app.

Eerder werd ook al bekend dat de Europese toezichthouder voor gegevensbescherming (EDPS) pleit voor één Europese mobiele app, anders dreigt een mengelmoes van apps te ontstaan met verhoogd risico op privacyschending.

Dit weekend openbaar

Minister Hugo de Jonge laat weten dat zaterdag en zondag iedereen de voorstellen voor de apps kan bekijken om ze 'met elkaar te toetsen'. Een belangrijk moment, gezien de implicaties en het risico van inbreuk op privacy. 

 

PS: kijk jij dit weekend mee? Waar zou een corona-app volgens jou wel of juist niet aan moeten voldoen? Vind je dat de privacy (deels) geschonden mag worden om daarmee veiligheid garant te stellen, of ben je van mening dat die veiligheid juist in het geding komt door de privacyschending? Laat het weten in de comments hieronder.